Gáti Levente
okl. agrármérnök
G-Dialog Group Bt.
Moocall hivatalos képviselete

 

A szarvasmarhák esetén – akár tej-, akár húshasznú állományról van szó – az egyik legfontosabb, és a gazdálkodást lényegesen befolyásoló tényező az ivarzás megfigyelése, azonosítása, és az ehhez kapcsolódó események, a mesterséges termékenyítés, illetve a természetes fedeztetés.

Alapszabály, hogy tehenenként és évente egy borjút várunk, ami már jó alapot ad arra, hogy gazdaságosan tudjunk termelni. Természetesen még rengeteg esemény történhet, ami végül a gazdaságosságot befolyásolja, azonban az évente egy borjú elérése jó kezdet.

A hagyományos ivarzásmegfigyelésnél fel kell ismerni az ivarzás egyes szakaszaira jellemző fizikai és viselkedési jeleket, és testbeszédet.

Az ivarzás szakaszai és jellemzői Holló István és Szabó Ferenc (2011) nyomán:

Az ivarzás első szakaszában a tehén

  • ugrálja a társait, de nem állja, ha a társai őt ugrálják,
  • keresi az ivarzó társakat, emiatt nyugtalanul járkál,
  • keresés közben a társakat szaglássza,
  • minden zajra, jelenségre élénken figyel,
  • gyakran bőgő hangot ad,
  • a péraajkak kissé duzzadtak, a szokásosnál nedvesebbek, és a kezdődő bővérűség következtében élénk rózsaszínűek.

Az ivarzás főszakaszában a tehén

  • szilárdan, vagy mereven áll, ha társai ugrálják,
  • nyugtalan és gyakran bőg,
  • minden zajra élénk füljátékkal figyel,
  • a hátát gyakran behajlítja és magas faroktartással járkál,
  • a farokmozgása igen élénk,
  • társai ivarszervét szaglássza,
  • tapadó váladék folyik a pérából, amely a farokrépa belső felére és az ivarnyílás környékére ragad, ezért ezek a testtájak erősen nedvesek,
  • a péra duzzadt, nyálkahártyája élénkpiros színű,
  • csökken az étvágy és rendszerint a tejtermelés is, gyakori a tejvisszatartás,
  • kissé emelkedik a testhőmérséklet,

Az ivarzás utószakaszában

  • csökken a tehén aktivitása, élénksége, mozgása,
  • nem tűri a társai ugrálását,
  • a tehenet társai szaglásszák, néha ő is szagolja a társait,
  • tiszta, de ragadós váladék folyik a hüvelyből, amely a ráragadó szennyezéstől a farokrépa és a péra környékén sötét színű,
  • a főszakasz utáni 2. napon a tiszta váladékban vércsík is megjelenik. Ez utóbbi fontos a következő ivarzás idejének előjelzése szempontjából.

Az ivarzás időtartama változó, 6 – 36 óra közötti, de előfordul, hogy csak 2 óra.

A termékenyítésnek az ivarzási jelek megjelenését követő 12-24 órán belül meg kell történnie, ha sikeresek szeretnénk lenni a mesterséges termékenyítésnél, mert a bika teszi a dolgát.

Érdekes módon Magyarországon egyáltalán nem használunk vazektomizált (átkötött vagy elvágott ondóvezetékkel rendelkező) bikákat. Külföldön, például Írországban fontos szerepet tulajdonítanak az ilyen bikáknak, mert azok pontosan jelzik az ivarzást, és a farmer utána célirányosan tudja mesterségesen termékenyíteni a tehenét és utódot létrehozni. Hazánkban a húshasznú állományokban az ivarzás szinkronizálása a bevett gyakorlat, illetve a szinkronizálás, majd azt követően a bikák ráengedése az állományra.

Ha sikeres volt a termékenyítés és a tehén fogant, akkor minden rendben, és nagyjából 9 hónap múlva várható az ellés. Ha visszaivarzik a tehén, akkor arra 19 nap múlva kerül sor, amikor is újra kell, lehet termékenyíteni.

Megtérülés 1 hónapon belül

Megrendelés

A Moocall Ivarzásjelző rendszer, amelyet az internet és a BIG DATA technológia utóbbi években tapasztalt hihetetlen gyorsaságú fejlődése támogat, olyan új, szenzoros megoldást használ, ami korábban elképzelhetetlen volt. Természetes, hogy idegenkedés is van az új technológiákkal szemben, és bizonyítaniuk kell a megbízhatóságukat, a mezőgazdaság egyébként is egy elég konzervatív ágazat, ami érthető, hiszen egy egy döntésnek hosszútávú hatásai vannak, lehetnek.

A rendszer egyediségét az adja, hogy a bika viselkedését rögzíti, és nem a tehenekét, mint más hasonló rendszerek. A működés alapját egy, a bika nyakába kerülő nyakörv és a tehenek/üszők fülébe rakott RFID krotália adja.

A nyakörvben található érzékelő „figyeli” a bika és a tehenek mozgását, egymáshoz viszonyított helyzetét és viselkedését. A több hónapos megfigyelések és kísérletek nyomán kialakított rendszer 98% feletti pontossággal jelzi az ivarzásokat (ideértve a csendes ivarzást is), valamint azt, hogy a bika megugrotta-e a tehenet és fedezte-e.

A rendszer működtetéséhez semmilyen más eszközre vagy berendezés telepítésére nincs szükség (ez más rendszereknél több milliós nagyságrend is lehet). A jelzéseket SMS-ben telefonra küldi, valamint e-mailben is értesít, illetve van okostelefonra/tabletre letölthető alkalmazás is, ahol nyomon követhetőek a jelzések.

Ez a rendszer leveszi az ivarzás megfigyeléssel kapcsolatos teendőket a gazdálkodóról és folyamatos, 0-24 órás felügyeletet biztosít, nem fárad el és nem reklamál, ha folyamatosan dolgoznia kell. A hagyományos megfigyeléshez képest legalább 10-zel több ivarzást jelez egy cikluson belül, ami – úgy gondolom – önmagáért beszél.

A nyakörvben olyan nagy teljesítményű akkumulátorok vannak, amik egy feltöltéssel legalább 60 napig biztosítják a működést, a töltöttségről automatikusan üzenetet küld, és ha szükséges, akkor távolról bármikor ellenőrizhető.

 

A rendszer segítségével a hagyományos módszerekhez képest sokkal gyorsabban képet kaphatunk a vemhességekről, nincs szükség ultrahangra. A rendszer, amennyiben két cikluson keresztül nincs újabb termékenyítés, automatikusan átsorolja az állatot a vemhes csoportba és kiszámolja a várható ellés időpontját, azt nyilvántartja és 7 nappal előtte figyelmeztet.

Látható, hogy melyik tehén/üsző az, amelyik nem fogan, bár termékenyítés történt és ezzel idejekorán be tudunk avatkozni és dönteni a kezelésről vagy selejtezésről. Egy elmulasztott vagy sikertelen termékenyítés által okozott kiesés 35 és 70 ezer forint közötti is lehet.

Mivel minden egyes nyakörv egyedi azonosítóval rendelkezik, a bikáknál is segít gyorsan világos képet kapni arról, hogy mennyire agilis és termékenyítő képes. A termékenyítő képesség figyelemmel kisérhető abból, hogy aktívan ugorja a teheneket, mégis visszaivarzás van, tehát valami gond lehet (annak ellenére, hogy a sperma vizsgálatok mást mutatnak), ami forintra lefordítva akár 200 ezer Ft kiesést is okozhat. Az is gyorsan észrevehető, ha az egészségi állapotban változás történik (pl.: sántaság), mert a bika aktivitása csökken és megint csak korán be lehet avatkozni.

A rendszerhez ingyenes letölthető egy Breedmanager nevű applikáció, ami tulajdonképpen egy állománykezelő program. Ebben a bikákkal, a tehenekkel/üszőkkel és a borjakkal kapcsolatos események, történések, mint pl.: születés, választás, értékesítés vagy vétel, szaporodásbiológiai állapot, termékenyítés (akár mesterséges vagy természetes), vetélés, visszaivarzás stb., bevihetők vagy automatikusan bekerülnek.

A Moocall Írország Kft. első terméke a Moocall Ellés Előjelző, amit 2014-ben vezettek be a piacra, majd ezt követte 2017-ben a Moocall Ivarzásjelző. A két rendszer külön-külön is használható, de rendszerbe foglalva gyakorlatilag az összes, a telepen szaporodásbiológiával, elléssel kapcsolatos feladatot, teendőket egy helyen tudja kezelni, nyilvántartani.

Magyarországon egyre több helyen használják elkülönülten mindkét rendszert, illetve vannak olyan helyek is, ahol rendszer szinten használják.

További információ kérése