Csak azért mert látható jelei vannak az ivarzásnak az még nem azt jelenti, hogy pont akkor kell mesterségesen termékenyíteni.

Előfordul, hogy vannak jelek, de még nem kész a termékenyítésre, és időnként az is előfordul, hogy már az ivarzás végén jár az állat és elkéstünk.

Minden egyes elmulasztott ivarzás nagyjából 80 ezer Ft-ba kerül egy tejelő és kb 48 ezer Ft-ba egy húshasznú tehén esetén, ami indokolja hogy erről újra beszéljünk.

Kezdeti szakasz

Az ivarzás kezdeti szakasza 6-10 órát tart. Ekkor már láthatók jelek, de még nem áll készen az állat a termékenyítésre.

Nagyon fontos, hogy nem áll mereven, ha társai megugorják és ez a legszembetűnőbb jele annak, hogy hol tart az ivarzás. Ugyanakkor megpróbál más teheneket megugorni.

Egyéb jelek a kezdeti szakasznál lehetnek: nyugtalanság, gyakran bőg, keresi más ivarzók társak társaságát. Más teheneket szagolgat vagy más tehenek, bikák szagolgatják. Fizikai jelek lehetnek enyhén megduzzadt, rózsaszínes és nedves péraajkak.

Főszakasz

Ebben a szakaszban lehet termékenyíteni a tehenet/üszőt. Ez a szakasz 6 – 24 órán keresztül tart, átlagosan 18 óra.

A megfigyelhető jelek, hasonlóan a kezdeti szakaszhoz a péra duzzanata, pirossága, tapadó váladék folyik ki belőle. Ezek fontos jelzések arra, hogy az állat készen áll a termékenyítésre.

Próbál más teheneket megugrani és szilárdan megáll, ha őt ugorják.

Az előző szakaszhoz képest láthatóan idegesebb, nyughatatlan, hátát gyakran behajlítja és magas faroktartással jár. Megfigyelhető, hogy hajtáskor vagy amikor az egyik helyről a másikra mozgatjuk az állatokat, akkor vegy előre szalad és vezeti a többieket vagy lemarad, leszakadozik.

Jellemző lehet még a tej visszatartás.

Megtérülés 1 hónapon belül

Megrendelés

Utószakasz

Amikor már 24 óra eltelt az első jelektől, akkor már túl késő termékenyíteni és meg kell várni a következő ciklust.

Onnan lehet látni azt a szakaszt, hogy nem áll meg a társainka ha meg akarják ugorni, lehet hogy szagolgat más teheneket, de a legritkább esetben ugorja meg őket. A pérán keresztül tiszta, ragadós váladék folyik ki, ami a ráragadt szennyeződésektől sötétszínűre „festi” a péra és a farokrépa környékét.

Csendes ivarzás

Előfordulhat, hogy a tehén vagy üsző a fentiek közül egyetlen jelet sem mutat az ivarzása alatt és ezért nagyon nehéz megmondani, hogy éppen hol tart az ivarzásban. Ha lehetőség van rá akkor meg lehet próbálni bikák mellé tenni és ha ivarzási jeleket látunk termékenyíteni (ha az elmúlt 20 napban nem volt).

Érdemes más ivarzás jelzést keresni, ha az állomány 10%-nál nem egyértelműek a jelek. 

Egy pontos jelző eszköz

Magyarországon jellemzően nem használunk vazektomizált bikákat tejelő vagy hízómarha állományokban, így a Moocall Heat, az Ivarzás jelző készülék csak húsmarhánál adhat segítséget az ivarzások figyelésében és rögzítésében. Segítségével majdnem 100 %-s pontosságot lehet elérni az ivarzások megfigyelésében anélkül, hogy folyamatosan az állományban kellene járni a jeleket keresve.

Egy dolgot egészen biztos jobban csinál a Moocall Ellésjelző: a csendes ivarzás figyelését. Egy csendes ivarzás költsége kb. 48 ezer Ft tehenekként.

Több információ és részlet a Moocall Ivarzásjelzőről: www.Moocall-Hungary.hu

További információ kérése