1. június

Összeállította: Dr. Orosz Szilvia

 

Bevezető

Tud-e a tehén telefonálni? A válasz az, hogy telefonálni nem tud, de sms-t és e-mailt küld. Ez ma már egy ilyen világ…. Félretéve a viccet, egy olyan eszközről van szó, amit Írországban fejlesztettek ki legelőn tartott húsmarhára, de itthon is lehetne létjogosultsága. Egy ellést előre jelző eszközről van szó, ami sms-ben vagy e-mailen jelzi az elletősnek, telepvezetőnek, hogy hamarosan elleni készül a tehén.

Így született a Moocall

Az ellés-előrejelző eszköz a Moocall nevű cég egyik alapító tagjának, Niall Austinnek az ötlete volt, miután 2010-ben egy nehéz ellés következtében elveszített egy előhasi üszőt és egy borjút. Meggyőződése volt, hogy a farok mozgását mérő műszer jelezhette volna a nehéz ellést. Ötletét a Moocall másik két alapítójával, Michael Stanleyvel és Emmet Savage-dzsel is megosztotta. Több hónapos kutatási és fejlesztési munka után megszületett a Moocall ellés-előrejelző eszköz.

Ezt követően azonban még szükségük volt egy megbízható telefonszolgáltatóra stabil térerővel, valamint később roaming lehetőséggel, hogy biztosíthassák az adatátvitelt a döntő pillanatban. A fejlesztésben a Vodafone segített. Szorosan együttműködve a Moocall-lal megtalálták a megoldást ahhoz, hogy a kapcsolat folyamatos legyen, és mindig megbízhatóan működjön, bárhol is van a tehén.

Az egyik feltaláló, Emmet Savage, a Moocall cég ügyvezető igazgatója (Fotó: James Flynn)

A Moocall alkalmazása

A Moocall nevű eszközt a várható ellés előtt 1-4 nappal a tehén farkára kell felerősíteni. Vagy a nyilvántartás alapján várható ellési időpontnak megfelelően helyezzük fel, vagy az ellés jelei alapján (a hazai tapasztalatok ezt erősítették meg) 1-2 nappal korábban rögzítjük a szenzort a farokra. A farok mozgását a szenzor érzékeli és az ellés előtti általános viselkedési jellemzőket figyelembe véve (adatbázis alapján) 2 órával előre jelzi a várható ellést. Majd bőgéssel jelzi, amikor a tehén ténylegesen elleni kezd. Okos kis eszköz, mert jelzi azt is, ha leesett, vagy ha tölteni kell. A jelzés történhet sms-ben okos és nem okos telefonra egyaránt, valamint e-mailben. Egyelőre angolul, de az üzenetek egyszerűek és nyelvtudás nélkül is jól értelmezhetőek a betanulást követően. Ha pedig gmailre érkezik az e-mail üzenet, azt a Google le is tudja akár fordítani magyarra. Ha az elletőst értesíti az eszköz, akkor mind a tehén, mind a borjú nagyobb biztonságban van.

 

  • A nehézellésnél időben adott szakszerű segítségnyújtás megmentheti a tehenet és a borjat is.
  • Ahol az ellés lefolyása normális, ott a borjú gyors ellátása (köldökfertőtlenítés, kolosztrumitatás) stb. lehet a másik, szintén fontos szempont.
  • Különösen nagy termelésű tehén esetében kritikus, hogy az ivólé időben történő megitatása vagy drencselése csökkentheti az oltógyomorhelyzetváltozás vagy a ketózis kialakulásának kockázatát. Ami hatással lehet az egész laktációra.

Megtérülés 1 hónapon belül

Megrendelés

Kinek lehet ilyen eszközre szüksége?

  • Különösen az éjszakai ellések esetében lehet fontos, amikor korlátozott számú ember van a telepen. Valljuk b e, az éjszakai műszak nem mindig éber. Különösen hasznos lehet egy sms egy nehéz üszőellés előtt , vagy amikor nagyértékű borjú születik.
  • A kis lét számú telepeken, ahol kevés az ember, vagy a nagy létszámú telepeken, ahol sok a feladat , az elletősnek nappal más dolga is lehet , mint az ellés t figyelni és az azt követő feladatokat elvégezni. Például fejik az elletői teheneket , ellátják a korábban született borjakat , készítik a tápszert stb. telepmérettől függően. Így még nappal is hasznos lehet , ha tudja, hogy hány tehén és várhatóan mikor ellik le. Jobban be tudja osztani a munkáját.
  • Menedzsment eszköz is, hiszen ellenőrizhető, hogy mikor jelzett a telefon és ahhoz képes t mikor történt a segítségnyújtás vagy ellátás.

Hazai tapasztalatok

Jelenleg kisebb hazai telepeken van kipróbálás alatt az eszköz. A Tej 2007 Kft. Alsónémedin található tehenészeti telepén 3 eszköz működik jelenleg. Meg vannak vele elégedve. Nyáron havonta 20 ellésük van,

télen 50. Ennél a cégnél 3 dolgozó kapja az üzenetet sms-ben. Elsősorban az éjszakai ellésnél találják hasznosnak, mivel a vezetőség tudja ellenőrizni az éjszaka történteket, ami motiváló erővel bír. A tehén és a borjak ellátása így biztosabb. A kollégák szerint az eszköz nem zavarja a tehenet, ütésálló és jól takarítható. Ők az ellés első látható jeleinél teszik fel a készüléket. A z eszközt a Kaposvári Egyetem Embrióátültető Központjában is használják, és meg vannak vele elégedve.

Az eszköz nem helyettesíti az embert, de hatékonyan segítheti a dolgozók és a menedzsment munkáját. Kevés a hazai tapasztalat, de bíztatóak a kezdeti eredmények.

További információ kérése