A precíziós gazdálkodás használatának másik csoportját az adatgyűjtés, az adatfeldolgozás és a döntéshozatal során használt eszközök jelentik Magyarországon, ilyen a differenciált inputanyag kijuttatás, a hozamtérképezés, az ajánlott technológiák beépítése (például a sor-sorköz megkülönböztetése).

Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az IoT (Internet of Things) szerepéről beszélt a jövő gazdálkodásában. Ezek olyan eszközöket jelentenek, amelyek SIM-kártyát tartalmazó modemek segítségével működnek, így a hálózaton keresztül az egész ország területén lehet őket használni. Az IoT egyaránt segítheti a takarmányozási költségek csökkentését, hasznát vehetjük az állategészségügyben (bendőszonda), a biztonsági események előrejelzésében és az energiahasznosítás feltérképezésében is. 

A szakember megemlítette a Moocall-t, amelyet Skóciában használnak az állattenyésztésben. A vemhes tehenek farkára rögzített eszköz egy órával szülés előtt jelezni tud a gazdának, így elkerülhetők az újszülött állatpusztulások. A Vodafone Magyarországon is dolgozik az IoT eszközök fejlesztésén, egyik ilyen projekt a csirkeólak távfelügyelete a nap huszonnégy órájában.

Megtérülés 1 hónapon belül

Megrendelés

További információ kérése